Et sted fylt med historie

Sommerrogata 1 var tidligere hovedkontor for Oslo Lysverker. Det store teglsteinsbygget med kraftig gesims ble ferdigstilt i 1931, komplett med Vestkantbadet i underetasjen.

Oslo Lysverker er tegnet av Andreas Bjercke (1883–1967) og Georg Eliassen (1880–1964), arkitektene bak blant annet Sjømannskolen på Ekeberg og Norges Rederiforbunds bygning i Rådhusgaten. Bygget ble til i en tid hvor modernismen var i ferd med å overta for et historisk uttrykk. I denne overgangen vokste art deco frem, en tidlig versjon av funksjonalismen.

 

Oslo Lysverkers gamle slagord «Lys kraft varme» hugget i stein.

Trapperommet i gamle Oslo Lysverkers kontorbygg fra 30-tallet er tydelig påvirket av art deco og blir godt bevart.

Interiøret i Sommerrogata 1 speiler denne perioden med geometriske detaljer i matt glass og stål, nydelig lys- og skyggespill, og et sirkulært hovedtrappeløp som dekorativt blikkfang. Innvendig er de kunstneriske utsmykningene utført av Per Krohg (1889–1965), sønn av kunstnerparet Oda og Christian Krohg. Utvendig brytes fasaden opp av relieffer i marmor laget av billedhugger Asbjørg Borgfelt (1900–1976).

Sommerrogata 1 er et viktig, bevaringsverdig kulturminne, men på ingen måte et museum. Med respekt for den eksisterende arkitekturen bygges historien videre når området nå transformeres til et attraktivt, pulserende og helt nytt kvartal i Oslos bykjerne. Byvillaen i Inkognitogata 37 fra 1869, tegnet av arkitekt og byggherre Thøger Binneballe (1818–1900), innlemmes også i det nye nabolagsprosjektet.

Kontakt megler

tonje
Tonje Adolphson
DNB Eiendom
julian
Julian Alexander Hahn
DNB Eiendom